Gardnerspel helpt kinderen te praten over gevoelens

 

Sommige kinderen hebben moeite om over hun gevoelens te praten. Speciaal voor deze kinderen ontwierp de Amerikaanse (kinder-)psycholoog en psychotherapeut dr. R. Gardner in de jaren zeventig een gezelschapsspel. Door middel van vragen nodigt het spel kinderen uit om hun verhaal te vertellen. Het Gardnerspel is eind jaren tachtig door psychiater dr. D. Oudshoorn voor De Grote Rivieren (nu Yulius) in het Nederlands vertaald, bewerkt en uitgegeven. Nog altijd is het spel exclusief bij de bibliotheek van de Yulius Academie te koop.

 

Het Gardnerspel bestaat uit een groot speelbord met daarop een draaiwijzer, vakjes waarop de deelnemers met pionnetjes een route afleggen, een dobbelsteen en fiches die verdiend kunnen worden door het geven van een goed antwoord. De drie verschillende gekleurde vakjes verwijzen naar drie stapeltjes met kaarten. Grijze kaartjes stellen vragen naar aanleiding waarvan het kind iets vertelt; groene kaartjes zijn vragen over gevoelens en blauwe kaartjes bevatten opdrachten om iets te doen.

 

Een voorbeeld van een vraag op een grijs kaartje is: ‘waar ga je naar toe met vakantie?’. Een voorbeeld van een groen kaartje is ‘hoe voel je je als iemand tegen je schreeuwt?’ Een blauw kaartje kan als vraag hebben: ‘doe een kikker na.”

 

Preventiemedewerker bij Yulius, Marijke Welles gebruikt het spel voor kennismaking bij groepstrainingen. “Het is een heel ontspannen manier waarop deelnemers aan een training contact met elkaar leggen. De informatie die ze met het spel gemakkelijk uitwisselen geeft een basis om in volgende bijeenkomsten op verder te kunnen bouwen,” aldus Marijke. Er zijn verschillende kaartjes voor verschillende groepen: kinderen tot 12 jaar, kinderen van gescheiden ouders, kinderen van ouders met psychische problematiek (KOPP-kinderen) en adolescenten. Marijke: “Als je een andere doelgroep traint, kun je van tevoren kaartjes selecteren die passen bij de groep. Ik gebruik het spel bij broers en zussen van een kind met een stoornis in het autismespectrum, KOPP-kinderen en bijvoorbeeld volwassen mantelzorgers. Wat mij betreft zijn acht deelnemers een geschikte groepsgrootte voor het spel.”

 

Marijke: “Een belangrijk uitgangspunt is dat de deelnemers weten dat ze niet verplicht zijn om antwoord te geven. Ze moeten zich hierover vrij kunnen voelen. Dat zorgt ervoor dat deelnemers vaak plezier beleven aan het spel. Soms bedenk ik met de deelnemers vragen voor nieuwe kaartjes en ook dat is erg leuk. Het enige nadeel is dat het spel bijna twee uur duurt als je het wilt uitspelen. Uitspelen is echter helemaal niet noodzakelijk; je kan gewoon een speeltijd afspreken en dan kijken wie het meeste fiches heeft.”

 

Tineke Timmermans is informatiespecialist bij Yulius en regelt de verkoop van het spel vanuit de bibliotheek bij de Yulius Academie. “We hebben het spel de afgelopen decennia aan heel veel verschillende mensen en bedrijven gestuurd in Nederland en België. Intern begeleiders en remedial teachers op scholen werken met het Gardnerspel, het Leger des Heils, psychologen in privépraktijken, grote en kleine ggz-instellingen, (school-)maatschappelijk werkers, verslavingsklinieken, maar ook ouders bestellen het spel dat compleet zo’n €145,- kost. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om niet alle kaartjes voor de verschillende doelgroepen te kopen; dan wordt het wat goedkoper.”

 

Tineke: “Dr. Oudshoorn heeft als enige in Nederland toestemming gekregen van dr. Gardner om het spel zonder winstoogmerk uit te geven. Vanuit de bibliotheek van de Yulius Academie verzamel ik de aanvragen voor het spel en stuur het materiaal na betaling op.” Tineke werkt sinds twaalf jaar in de bibliotheek van de Yulius Academie , die een belangrijke rol vervult in de organisatie en een voortrekkersrol heeft in Nederland. “We hebben veel contact met andere bibliotheken van ggz-organisaties en wisselen boeken en publicaties uit. Zo weten we ook dat we bij Yulius twee tot vier keer meer materiaal uitlenen aan medewerkers dan elders. Alle studieboeken schaffen wij aan en lenen die dan door aan de verschillende medewerkers die dezelfde opleiding gaan volgen. We houden met ons team alle publicaties, ook het verschijnen van documentaires van bijvoorbeeld Louis Theroux in de gaten en hebben een flinke digitale bibliotheek ontwikkeld. De aanschaf van nieuw materiaal geven we per mail door aan de medewerkers voor wie dit interessant is. Daarnaast helpen we bij research door onderzoekers van Yulius.”

 

Neem voor vragen over het Gardenerspel of voor de aanschaf van het Gardnerspel contact op met Tineke Timmermans via e-mailadres: bibliotheek@yulius.nl