Gabrine Jagersma

 

Contact: g.jagersma@yulius.nl

Functie: onderzoeksassistent 

Locatie: Yulius Academie

Bij Yulius sinds: september 2012

 

 

Gabrine heeft in 2012 de master Klinische Orthopedagogiek aan de Vrije Universiteit van Amsterdam afgerond. Bij de VU heeft zij als onderzoeksmedewerker meegewerkt aan een onderzoek naar de effectiviteit van een programma voor kinderen die getuige/slachtoffer zijn geweest van huiselijk geweld. Daarnaast verricht zij regelmatig diagnostiek op de poliklinieken van Yulius. 

 

Huidige projecten: 

- Accept! , een onderzoek naar de effectiviteit van groepstrainingen voor jongeren van 12 /18 jaar met autisme en hun ouders. Dit onderzoek vindt plaats binnen de Academische Werkplaats Autisme "Samen Doen!"  Een van de groepstrainingen is PEERS, een Amerikaanse evidence-based interventie voor het maken en behouden van vriendschappen.

-  Daarnaast werkt ze als lokale projectleider bij het onderzoek Positief Opvoeden bij Pleegzorg, een onderzoek naar verschillende vormen van pleegzorgbegeleiding. Dit is een samenwerking tussen de Yulius Academie en de Universiteit Leiden, Centrum voor Gezinsstudies. Hierbij wordt samengewerkt met acht verschillende pleegzorgorganisaties verspreid door Nederland. 

 

Gabrine was als onderzoeksmedewerker van september 2012 tot augustus 2014 betrokken bij drie projecten binnen de onderzoekslijn neuropsychiatrie:

- Hersengymnastiek: onderzoek naar behandeling voor kinderen met ADHD

- PowerCoaching: ontwikkelen van een coachingsprogramma voor jongeren met ADHD

- Ik Puber: een onderzoek naar de effectiviteit van een training ter bevordering van de psychoseksuele ontwikkeling bij pubers met autisme

 

 

Wetenschappelijke interesse:

Ontwikkelingspsychopathologie, autisme, ADHD, trauma en hechting, klinische interventiestudies, innovatie, pleegzorg, klinische interventiestudies.

 

Vaardigheden:

Projectcoordinatie, innovatie, diagnostiek, brug slaan tussen wetenschap en praktijk.  

 

Meer informatie:

https://www.yulius.nl/yulius-autisme-expertisecentrum (samenwerkingsverband van Yulius Autisme, de Yulius Academie en het Erasmus MC - Sophia Kinderziekenhuis. Via het expertisecentrum kunnen (zorg)professionals hun kennis op het gebied van autisme onderhouden en uitbreiden).

www.consensep.nl (netwerk op het gebied van pleegzorg, trauma en hechting waarin aandacht is voor wetenschappelijk onderzoek, innovatieve projecten en expertisevergroting door middel van scholing). 

 

 
 
Discipline: 
Onderzoeker