Prednisolonstudie

 

In samenwerking met het Universitair Medisch Centrum Utrecht, neemt Yulius deel aan de Prednisolonstudie. Dit is een medicatiestudie waarbij gekeken wordt of het cognitieve functioneren van schizofreniepatiënten verbetert als aan hun gangbare medicatie (antipsychotica) de ontstekingsremmer Prednisolon wordt toegevoegd.

 

Achtergrond

Bij schizofreniepatiënten wordt een verhoogde ontstekingsgraad of activatie van het immuunsysteem in de hersenen waargenomen, wat mogelijk een verlies zenuwcellen en verbindingen teweeg brengt en verslechterd cognitief functioneren zou kunnen verklaren (klik hier voor uitleg).

 

Het onderzoek

Als blijkt dat kortdurend gebruik van Prednisolon een gunstig effect heeft op de symptomen, kan in vervolgstudies onderzocht worden welke specifieke immuunmodulerende middelen geschikt zijn voor langdurig gebruik. In totaal doen 90 patiënten tussen de 18 en 70 jaar mee, bij wie korter dan zeven jaar geleden een psychotische stoornis (schizofrenie, schizofreniforme stoornis, schizoaffectieve stoornis, psychose NAO) geconstateerd is. Daarvan krijgen 45 deelnemers Prednisolon en 45 deelnemers een placebo. Zij nemen gedurende drie dagen een dosis van 40 mg prednisolon in, die gedurende zes weken wordt afgebouwd. Tijdens de studie volgt een arts wekelijks het beloop van de symptomen. Deelnemers vullen gedurende een jaar vragenlijsten in die hun symptomen in kaart brengen en ze voeren cognitieve taken uit. Ook vindt bloedonderzoek plaats. Momenteel staat deze studie in de startblokken om de eerste patiënten te includeren.