Positieve resultaten Melatoninestudie

 

Jongeren met een autismespectrumstoornis die deelnamen aan de Melatoninestudie hebben baat bij het middel Circadin, dat zij slikten om beter te kunnen in- en doorslapen.

 

De slaapproblemen van deze jongeren werden minder na inname van het medicijn, vergeleken met de jongeren die een placebo kregen. Ook het sociaal functioneren van de 5 tot 18-jarige jongeren nam toe.

 

De farmaceut Neurim Pharmaceutical ltd. die het middel produceert, maakte deze eerste resultaten afgelopen week bekend. In de internationale Melatoninestudie werd een nieuwe toedieningsvorm van Melatonine onderzocht, om de veelvoorkomende slaapproblemen bij jongeren met autisme te verlichten. Circadin komt in minitabletvorm en geeft de melatonine vertraagd af. De jongeren vielen hiermee sneller in slaap en sliepen beter door. Ook het sociaal functioneren van de jongeren verbeterde.

 

Yulius is al sinds 2012 bij de studie betrokken, als 1 van de 40 onderzoekscentra wereldwijd. De klinische afdelingen Diamant, Zonnewijzer & Adelaar deden mee, alsook Yulius-cliënten binnen de poliklinieken. Onderzocht werd hoe het medicijn in het lichaam werd opgenomen en afgebroken. Daarbij kregen cliënten 13 weken lang het medicijn of een placebo. Na de 13 weken kreeg elke cliënt het werkzame middel, dat zij twee jaar lang kunnen blijven gebruiken als onderdeel van de lange termijn studie, die loopt tot maart 2018. In die periode worden de deelnemers gevolgd om de effectiviteit en eventuele bijwerkingen op lange termijn te ontdekken en te ondervangen.

 

Nu de effectiviteit en veiligheid van dit medicament is vastgesteld bij jongeren, zal het proces beginnen om het middel officieel op de markt te brengen. De onderzoekers zijn ontzettend blij met de uitkomsten. Bovenal natuurlijk omdat deze uitkomst een positieve invloed kan hebben op de slaapkwaliteit, en daarmee ook het functioneren van jongeren met Autisme. Daarnaast is het een mooie beloning voor alle inzet en toewijding die Yulius in de studie heeft geïnvesteerd. Namens de onderzoekers: Dank aan iedereen die op enige wijze betrokken is bij deze studie!