Beter in- en doorslapen met nieuwe Melatonine-variant

Beter in- en doorslapen met nieuw medicijn - Yulius Academie

 

Moeilijk inslapen en gedurende de nacht regelmatig wakker worden. Het is een veelvoorkomend probleem bij jongeren met een autismespectrumstoornis (ASS). De oplossing hiervoor is mogelijk nabij: een mini-melatoninetabletje met een vertraagde afgifte.

 

Te kort of slecht slapen beïnvloedt het dagelijks functioneren. Het kan leiden tot hoofdpijn, slechte concentratie, agressie en verergering van de autismekenmerken. B.J. van der Pelt, onderzoeker bij de Yulius Academie, licht toe: ,,Deze effecten beperken zich niet tot de jongeren zelf. Ook ouders leiden eronder; ze slapen zelf slechter, ervaren meer stress en vinden de opvoeding zwaar.’’

 

Doorslapen
Melatonine in zijn huidige vorm lost meestal wel inslaapproblemen op, maar doorslapen blijft lastig. Een grootschalig internationaal onderzoek startte daarom in 2012 naar een nieuwe toedieningsvorm van melatonine. De farmaceut Neurim Pharmaceuticals, gevestigd in Israël, produceert het middel en financiert het onderzoek. Het kortlopende deel van de studie is kortgeleden met een positief resultaat afgerond: Circadin, zoals het nieuwe middel heet, zorgt voor een langere slaapduur en verkort de inslaaptijd.

 

Een nachtmerrie
Voor volwassenen is het middel al langer verkrijgbaar, maar om het ook voor kinderen op de markt te brengen, moet het bewezen effectief en veilig zijn. De criteria om mee te doen aan de studie waren streng: jongeren tussen de 5 en 18 jaar moesten bij het naar bed gaan minimaal een half uur wakker liggen, en 5 van de 7 nachten per week maximaal 6 uur slapen. ,,De werving van deelnemers was door die strikte eisen een nachtmerrie,’’ zegt B.J.

 

Overprikkeling
Daarnaast wisten deelnemers niet of ze Circadin kregen, of een placebo. ,,Veel ouders waarvan hun kind al melatonine gebruikte, wilden het risico op verslechtering niet lopen en deden niet mee.’’ Soms bleek ook dat angst of piekeren de hoofdoorzaak waren van de slaapproblemen, meestal veroorzaakt door overprikkeling. ,,Het is dan beter deze symptomen te behandelen,’’ aldus B.J.

 

Socialer gedrag
Bij de jongeren die meededen werd lengte, gewicht, bloeddruk en temperatuur gemeten en ouders hielden de in- en doorslaaptijd bij. Ook vulden jongeren en ouders de vragenlijst SDQ (Strenght & Difficulties Questionnaire) in, die een diversiteit aan problemen in kaart brengt. Hieruit bleek dat het sociaal functioneren van de jongeren toeneemt.

 

Makkelijker slikken
De pilletjes zijn oranje en komen in miniformaat. ,,Veel jongeren met ASS hebben slikproblemen. Door de kleine omvang van de tabletjes, wordt deze belemmering weggenomen. De speciale coating zorgt voor een vertraagde afgifte van melatonine, zodat de spiegel ook gedurende de nacht constant blijft.’’

 

De lange termijn
Het langdurende deel van de studie loopt nog tot 2018. Daarin volgen de onderzoekers de jongeren die Circadin slikken voor twee jaar en onderzoeken de effectiviteit en eventuele bijwerkingen op de lange termijn. In Australië en een aantal landen in Zuid-Amerika is het middel al op de markt. B.J.: ,,Daar zijn de eisen minder strikt. We hopen dat Circadin in de toekomst het eerste middel wordt bij in- en doorslaapproblemen.’’